Mi a dualitás?

dualitás

A teremtés és az életterv készítése kapcsán már említettem a dualitást, vagyis a kettősséget. Mély tartalommal bír az a bölcs magyar közmondás: „Az érem két oldala!” Az érem attól érem, hogy két oldala van. Ettől egy egységes egész. Mielőtt a részletes boncolgatásba belemennénk, nézzünk szét a világban, hogy hol találunk dualitást.

Az éjszaka és a nappal együtt ad ki egy teljes napot. A nappal az intenzív tevékenység ideje, az éjjel a pihenésé. A természetben a növényeknek van aktív, virágzó termő időszaka, és van egy pihenő, a következő termő időszakra felkészülő ideje.

Éhesek vagyunk, és amikor jóllakunk, szintén megérjük a dualitást. Izgulunk, félünk a vizsga előtt, és a sikeres megmérettetés után boldogok vagyunk. Félreértések viták, majd megbékélés, kibékülés. Szárazság és esőzés. Téli fagy, és nyári hőség. Mindenkinek van függetlenül, hogy most éppen milyen nemet választott a jelen inkarnációra – női és férfi oldala. Két agyféltekénk van. Az egyik a nőies gondolkodás, másik a férfias. Itt is megjelenik a dualitás. Végtelen a példák száma, mely mind, mind a dualitást demonstrálja.

Mindig felteszik nekem a kérdést, hogy miért, mi a dualitás célja?

A dualitás és a karma kézen fogva jár. Egyik nincs a másik nélkül. Vagyis a dualitás ténye és a karma szintén erről szól. A teremtés kapcsán említettem, hogy a Hatalmas Szellem (Isten, Teremtő) úgy teremtette az univerzumot, hogy mindennek legyen meg az ellenkező párja.

Engedd meg, hogy a Szent Kabbalára hivatkozzak, mely a teremtésről szól.

A Kabbala Életfa első útja, mely a Teremtőtől indul, és a Bölcsességbe vezet, azt szimbolizálja, hogy készen áll.

Minden megteremtetett, de a teremtmények mire képesek? Mit tesznek, mit alkotnak, milyen érzelmeket hoznak fel magukból, milyenek lesznek egymáshoz való viszonyuk, hogy szeretnek, és hogyan utálnak, hogyan építenek, és hogyan rombolnak, stb.?

A Teremtő, mindent létrehozott, de nincs tapasztalata. A tapasztalatot, és önmaga megismerését, többek között rajtunk keresztül éli meg. Igazolás képen, nézzünk egy példát.

Egy feltaláló, kitalál egy gépet egy határozott céllal. Menet közben kiderül, hogy még másra is alkalmazható. A dualitás és a karma összefüggése tehát nagyon fontos tény. Az érzelmek pro és kontra megélése a dualitás, de egyben a karma kiegyenlítése is. A földi leszületés lényege az érzelmek megtapasztalása különböző élethelyzeteken keresztül. Mindenki más élethelyzetben tapasztal, még akkor is, ha azonos céllal születtek.

Nagyon fontos, hogy ameddig a dualitást, és a karmikus kiegyenlítődést nem fogadjuk el, addig keressük a harmóniát, és a belső békét. Elfogadom, hogy nehéz helyzetben vagyok, de tudom, ha megértem, hogy miért, a helyzet mire figyelmeztet, akkor megtalálom a megoldást. Kijövök a nehézségből.